Interview Ivo Jonkers

Dit is een interview van januari 2018 met Ivo Jonkers, Tech Manager bij TQ.

Kunt u iets vertellen over de organisatie en wat uw rol hierbinnen is?

TQ is een ‘co-workers place’ waar 50 bedrijven in zitten. In totaal werken er bij TQ ongeveer 650 man per dag. In het pand van TQ bevinden zich allemaal leuke kleine (startup) bedrijven die affiniteit hebben met technologie en ook potentie hebben om in de hele wereld operationeel te zijn.

Mijn functie binnen TQ is ‘tech manager’. Dit houdt in dat ik mij vooral bezighoud met de hardware en software binnen het pand. Ik kijk hoe wij een zo mooi mogelijke werkomgeving kunnen creëren doormiddel van technologie.

Kunt u iets vertellen over uw ervaring met IT Building?

Onze ervaring met IT Building is altijd even goed. IT Building laat onze verschillende systemen doormiddel van het Control4 systeem met elkaar samenwerken. Dit gaat om bijvoorbeeld de lampen in ons gebouw of het geluid bij de receptie dat wij zelf kunnen aansturen. Dit is in feite het grootste onderdeel wat zij voor ons doen. Daarnaast installeren zij audiovisuele presentatieschermen in onze verschillende kantoorruimtes. Al deze technologische aspecten die IT Building heeft gerealiseerd zijn heel handig voor ons en de bedrijven die bij TQ zijn gevestigd.

Wat spreekt u het meeste aan in de samenwerking met IT Building?

De communicatie met IT Building is goed. We hebben vaak telefonisch contact met IT Building. Wanneer wij IT Building bellen hebben zij goede kennis in huis. Ik krijg bijna altijd de antwoorden waar ik naar opzoek ben. Daarnaast zijn de producten goed en de applicaties werken ook super snel.

Als u kijkt naar uw ervaring met IT Building, waar is er volgens u ruimte voor verbetering?

Als ik kijk naar andere partijen waar wij mee samenwerken, dan heb ik eigenlijk geen verbeterpunten. De communicatie met IT Building is goed. Bij andere partijen moet ik soms zo vaak bellen om iets geregeld te krijgen. Dit is niet het geval bij IT Building. Hier verloopt de communicatie altijd soepel.

Wat zijn volgens u de sterke punten van IT Building (waarmee wij ons onderscheiden van andere organisaties). Kunt u een voorbeeld geven waaruit dat blijkt?

IT Building denkt goed met ons mee in oplossingen. Wij zijn bijvoorbeeld bezig met de lichtschakelaars in het pand en denken vaak na over hoe wij dit gaan realiseren. Wij kunnen dan IT Building vragen mee te denken aan een oplossing. Ook al hebben wij het systeem niet zelf bij IT Building aangeschaft, dan kunnen wij toch vragen hoe we dit systeem kunnen aansluiten op het overkoepelende Control4 Systeem.

Bij IT Building verloopt de communicatie erg soepel. Je hoeft bijvoorbeeld niet 30 keer te bellen om een afspraak in te plannen, zoals ik vaak heb meegemaakt bij andere partijen. Dat is zeker een pluspunt. Als ik IT Building een bericht stuur of ze even iets willen nakijken in het systeem, dan krijg ik binnen een dag een reactie.

Hoe zou u IT Building in een paar kenmerkende woorden omschrijven?

IT Building is kennis over Smart Building en alles wat daarmee te maken heeft.

In hoeverre zou u IT Building aanraden bij andere organisaties?

Ik zou IT Building zeker aanraden bij andere organisaties. Ik heb altijd een fijne ervaring gehad met IT Building. Als er straks en partij bij ons op kantoor langskomt die vraagt hoe zij hun gebouw slimmer kunnen maken door bijvoorbeeld het licht of muziek zelf te kunnen bedienen, dan zou ik zeker IT Building bij dit bedrijf aanraden.

Hoe ziet de domotica markt er volgens u over 5 à 10 jaar uit?

Ik denk dat in de toekomst de technologie heel erg richting de ‘internet of things’ toegaat. De communicatie tussen apparaten onderling wordt veel verder uitgebreid. De komende jaren gaat de technologie meer richting een ‘machine economy’ toe. Dit houdt in dat alles met elkaar verbonden is en met elkaar communiceert. De verschillende systemen kunnen zelfstandig opereren, zodat het uiteindelijk een veel groter netwerk wordt, zowel binnen als buiten een gebouw. Eigenlijk meer een ‘Smart building’ die zichzelf reguleert. Ik verwacht dat dat er één groot protocol komt waar alles op werkt.